Правете нещо, което ви харесва, тъй като е много по-вероятно да го поддържате.

Правете нещо, което ви харесва, тъй като е много по-вероятно да го поддържате.

Уау – 4 паунда за 2 години. Медиите рекламираха това като оправдание за диета с ниско съдържание на въглехидрати, когато наистина показа, че диетите не работят много добре и всякакви разлики между тях бяха практически незначителни.

Сега ни казват, че едно хапче може да възпроизведе ефекта от упражненията. Медиите приветстват това като благодат за лежане на картофи. Не отне много време обаче други да посочат, че проучванията, проведени върху мишки, не отчитат много от известните ползи от упражненията. Поне засега няма упражнения в хапче.

Моделът е ясен – медиите смятат (и може би са прави), че обществеността се интересува да научи как да отслабва без ограничаване на калориите и упражнения. Те предпочитат да ядат различна храна, отколкото по-малко храна, и да спортуват „интелигентно“, а не често. Но данните не отговарят.

Като се обсебват от толкова малки ефекти, че е спорно дали те изобщо съществуват и ако има, тяхното въздействие ще бъде незначително – медиите и индустрията за самопомощ вероятно влошават проблема със затлъстяването. По-скоро трябва да се наблегне първо върху това, което работи. Ето кратко обобщение: (Стандартен отказ от отговорност – това е само за информация, а не индивидуален медицински съвет. Много хора имат индивидуални здравословни проблеми, които засягат диетата и способността им да упражняват, така че ако е необходимо, консултирайте се с Вашия лекар.)

– Яжте по-малко калории. Направете това чрез:

– Избор на по-нискокалорична и по-малко калорична храна и избягване на големи калорични екстри.

– Избягвайте приема на калории.

– Използвайте контрол на порциите (просто не приемайте тази втора помощ).

– Проследявайте приема на храна с удобна и проста система, поне докато усетите по-добре откъде идват вашите калории.

– Увеличете изхода на калории, като тренирате повече, поне три дни в седмицата, но повече е по-добре.

– Правете нещо, което ви харесва, тъй като е много по-вероятно да го поддържате. По същия начин, направете го възможно най-удобно.

– Малките дейности се натрупват, така че се качвайте по стълбите, когато можете, ходете, когато можете, и прекарвайте повече време в отдих, който включва движение, а не седене.

– Претеглете се всяка седмица, за да прецените как се справяте, за да можете да правите корекции, ако е необходимо.

Това са основите – трябва поне да започнете с тези стъпки. Целта е дългосрочен контрол на теглото, а не бързо решение. Това е другият проблем с повечето “диети” – те наблягат на краткосрочната загуба на тегло, а не на дългосрочното здраве и контрол на теглото. Забравете за силно рестриктивните диети – никой не се придържа към тях. Забравете за наистина сложните диетични планове – никой не се придържа към тях. Забравете за плановете, при които трябва да купувате специална храна – никой не се придържа към тях.

По принцип – не си мислете: „Просто трябва да сваля тези X паунда, след което мога да премина към дългосрочна поддръжка.“ Проблемът с този подход е, че почти всеки връща цялото си тегло. По-добре е първо да преминете към дългосрочния план – не се примамвайте от обещанието за бърза загуба на тегло.

От гледна точка на общественото здраве проблемите са по-предизвикателни. Образованието може да помогне на хората, но няма огромно статистическо въздействие върху обществото. Мерките, които са полезни, са тези, които улесняват избора на по-добри храни. В моето болнично кафене, например, плотът за сандвичи предлагаше два избора за страни, гевреци или картофен чипс. Това беше. Сега те премахват пръчките от моркови или целината, така че това получавам. Изборът по подразбиране съдържа много по-малко калории. Тези видове мерки работят.

Тенденцията в маркетинга обаче е контрапродуктивна. Продуктите се рекламират като нискомаслени или нисковъглехидратни (в зависимост от вашите предпочитания) – но нито един от тях не е непременно нискокалоричен. Те просто заменят мазнините калории с въглехидрати или обратно. Така че хората в крайна сметка ядат повече общи калории, защото смятат, че се хранят здравословно. Това е контрапродуктивно. Отпечатването на хранителната информация отстрани на опаковката е хубаво, но не помогна.

Крайно време

Обществеността би била по-добре, ако напълно игнорира индустрията за отслабване, избягваше книгите и диетите за самопомощ за отслабване и просто се фокусираше върху някои основни принципи, както е посочено по-горе. Мерките за обществено здраве трябва да се съсредоточат върху това да направят избора по подразбиране по-здравословен и по-нискокалоричен. Започваме да виждаме тенденция в тази посока, в отговор на общественото търсене. Вече можете да получите резенчета ябълка вместо пържени картофи като гарнитура в Happy Meal на вашето дете. Мога да взема пръчици от моркови вместо картофен чипс с риба тон върху ръж. Но ако ще има обръщане на тенденцията за затлъстяване на Запад, трябва да се направи много повече.

Автор

Стивън Новела

Основател и понастоящем изпълнителен редактор на научно-базирана медицина Стивън Новела, доктор по медицина, е академичен клиничен невролог в Медицинския факултет на Йейлския университет. Той също така е домакин и продуцент на популярния седмичен научен подкаст The Skeptics’ Guide to the Universe и автор на NeuroLogicaBlog, ежедневен блог, който обхваща новини и проблеми в неврологията, но също така и общата наука, научния скептицизъм, философията на науката, критичното мислене и пресечната точка на науката с медиите и обществото. Д-р Новела също е създал два курса с The Great Courses и е публикувал книга за критичното мислене – наричана още The Skeptics Guide to the Universe.

В момента съм малко озадачен, достатъчно, че реших да наруша традицията и да направя допълнителна публикация днес. Не се притеснявайте; ще бъде кратко. Освен това ще бъде ядосан, повече, отколкото може би сте свикнали да чувате в този блог. Въпреки това мисля, че гневът ми е оправдан и се надявам, че Стив Новела – и вие – ще разберете. Смятам, че проблемът, който предстои да обсъдя, е поне толкова сериозна заплаха за научно базираната медицина, колкото всяко проникване на woo в медицински училища или програми за пребиваване.

Спомняте ли си през февруари, когато обсъждах как терористите за правата на животните тормозеха изследовател от Калифорнийския университет в Санта Круз (UCSC)? По това време протестиращите се опитаха да нахлуят в дома на изследовател, което доведе до реакция на полицията, при която дом беше претърсен от полицията. Този път обаче тези главорези за правата на животните се превърнаха в насилие – отново:

САНТА КРУЗ – Очаква се днес ФБР да поеме разследването на атентатите в събота сутринта на кола и на дом в Уестсайд, принадлежащ на двама биомедицински изследователи от Калифорнийския университет в Санта Круз, които провеждат експерименти върху животни.

Служители на полицията в Санта Круз казаха в неделя, че случаят ще бъде предаден на ФБР за разследване като вътрешен тероризъм, докато местните власти проучват допълнителни мерки за сигурност за 13-те изследователи от UCSC, изброени в заплашителна брошура за правата на животните, намерена в кафене в центъра на града миналата седмица.

„ФБР разполага с допълнителни ресурси и разузнавателни данни за групи и лица, които биха могли да имат склонност да извършват този вид дейност“, каза капитан от полицията Стив Кларк. „ФБР разполага с цял набор от инструменти за този вид разследване.

Предната веранда на дома на преподавател на Вилидж Съркъл край Хай стрийт беше ударена с запалителна бомба около 5:40 сутринта в събота, съобщи полицията. Бомбата е запалила входната врата на дома и е изпълнила къщата с дим, съобщиха от полицията. Приблизително по същото време комби Volvo, паркирано в алеята на преподавател в кампуса на Дикенс Уей, беше унищожено от запалителна бомба, съобщи полицията.

Кларк описа бомбите като устройства, които според него следователите са виждали използвани от активисти за правата на животните в миналото, като „коктейл Молотов със стероиди“.

Това, че никой не е бил сериозно ранен или загинал, особено децата на изследователя, е невероятен късмет. Както в предишни случаи, тези две атаки с запалителни бомби бяха кулминацията на кампания за сплашване:

Това изглежда е последният от поредица от инциденти, насочени към изследователи на UCSC и други в Санта Круз.

Флаери, идентифициращи 13 учени от UCSC, някои от които използват мишки, плодови мухи и други непримати същества в своите изследвания, бяха открити в кафене в центъра на града във вторник. Флаерите казват: „Внимавайте навсякъде, злоупотребяващи с животни; ние знаем къде живеете; ние знаем къде работите; никога няма да отстъпим, докато не прекратите злоупотребата си.” На флаерите бяха публикувани имената, домашните адреси, домашните телефони и снимките на изследователите.

Плодови мушици? дрозофила? Колко объркан трябва да си, за да заплашваш с насилие над експериментите с дрозофила? Защо не заплашват с насилие над трилиони трилиони E. coli или дрожди, които умират в името на науката в лабораториите по молекулярна биология всеки ден?Веднага, този позор за хирурзите навсякъде, този неискрен говорител на Фронта за освобождение на животните, когото наричам „Sgt. Шулц” за неговата невероятна способност да бъде винаги някак наоколо или свързан с актове на насилие върху правата на животните, но в същото време винаги да намира начин да твърди, че „не знам нищо” за това кой е отговорен за тези актове на насилие, д-р Джери Власак, изскочи да избълва обичайната си отрова:

Докато говорител каза, че не знае кой е извършил акта, базираният в Уудланд Хилс Фронт за освобождение на животните нарече атаките „необходим“ акт, точно като тези, които се бориха срещу несправедливостта на гражданските права. Говорителят д-р Джери Власак не показа никакво угризение за семейството или децата, които са били обект на нападение.

„Ако баща им е готов да продължи да рискува прехраната си, за да продължи да кълца животни в лаборатория, тогава децата му са достатъчно големи, за да осъзнаят последствията“, каза Власак, бивш изследовател на животни, който сега е хирург-травматолог. „Този ​​човек знае какво прави. Той знае, че всеки ден, когато влиза в лабораторията и наранява животните, е неразумно да не се очакват последствия.

За д-р Власак, ако децата на изследовател загинат при атаки на някой от неговите спътници, е, за него това е жалко, но всичко това е само странични щети в служба на неговата кауза. Наистина, ето един стар цитат от него:

Мисля, че в нашето движение има полза от насилие. И мисля, че това може да бъде ефективна стратегия. Не само че е морално приемливо, мисля, че има места, където може да се използва доста ефективно от прагматична гледна точка.

Например, ако вивисекторите бяха рутинно убивани, мисля, че това ще даде на други вивисектори пауза в това, което правят в работата си – и ако тези вивисектори са били набелязани за убийство и го нарекат политическо убийство или какво имаш, мисля, че ако — и аз не бих избрал някой човек надолу по тотемния стълб, но ако имаше убити видни вивисектори, мисля, че ще има ефект на стичане и много, много хора, които са по-ниско на този тотем, биха казали, „Няма да се занимавам с този бизнес, защото това е много опасен бизнес и има други неща, които мога да правя с живота си, които не включват влизане в опасен бизнес. И аз мисля, че — строго от фактор на страх и сплашване, това би било ефективна тактика.

И не мисля, че ще трябва да убивате — да убивате — твърде много вивисектори, преди да видите значително намаляване на количеството вивисекция. И мисля, че за 5 живота, 10 живота, 15 човешки живота можем да спасим милион, 2 милиона, 10 милиона нечовешки животни.

И аз — знаете ли — хората се вълнуват от: „О, какво ще се случи, когато – ALF случайно убие някого при палеж?“ Е, знаете, че имам предвид – мисля, че трябва да свикнем с тази идея. Ще се случи, става ли? ще се случи.

Рано в събота сутринта в UCSC почти стана.

И накрая, сравняването на терористите за правата на животните с защитниците на гражданските права през 50-те и 60-те години на миналия век е обида за паметта на онези ненасилствени протестиращи, които нерядко с голям личен риск се изказваха срещу несправедливостта. Малката страхлива група терористи за правата на животните на Власак са много по-близки до престъпниците, бомбардирали баптистката църква на 16-та улица през 1963 г., и другите главорези, които се опитаха да спрат движението за граждански права чрез насилие, отколкото на демонстрантите за граждански права.

Надяваме се, че този, който е отговорен за тези атаки, бъде намерен, арестуван и заключен за дълго, дълго време. Не се заблуждавайте, целта на тези терористи не е да подобрят животните, използвани в изследванията. Целта на тези терористи е да спрат всички изследвания върху животни. Ако искате да спрете напредъка в научно базираната медицина, не мога да измисля по-добър начин да го направите от това да накарате учените да се страхуват да извършват изследвания на потенциално животоспасяващи мерки.

Така приключва гавра.

Извинявам се, ако не беше толкова спокоен и научен като обичайната храна тук в SBM. Това обаче е проблем, който е от голямо безпокойство за всеки, който прави транслационни изследвания на рака – или транслационни изследвания от всякакъв вид, в този смисъл. също така е от голямо значение за всеки пациент, който разчита на плодовете на медицинските изследвания; с други думи, почти всички ние. Има обаче един малък начин, по който ти и аз можем да отвърнем на тези главорези. Моля, дарете щедро на американците за медицински прогрес или други про-изследователски групи, за да им помогнете да се борят с дезинформацията, разпространявана от групи като Фронт за освобождение на животните.

Автор

Давид Горски

Пълната информация на д-р Горски можете да намерите тук, заедно с информация за пациентите.Дейвид Х. Горски, MD, PhD, FACS е хирургичен онколог в Института за рак на Барбара Ан Карманос, специализиран в хирургия на рак на гърдата, където също така служи като лекар за връзка с рака в Американския колеж по хирурзи, както и доцент по хирургия и член на факултета на магистърската програма по биология на рака в Държавния университет Уейн. Ако сте потенциален пациент и сте намерили тази страница чрез търсене в Google, моля, разгледайте биографичната информация на д-р Горски, отказите от отговорност относно неговите писания и известието за пациентите тук.

На снимката: Действителна епигенетика.

Епигенетика. Продължаваш да използваш тази дума. Не мисля, че означава това, което мислите, че означава.

Осъзнавам, че прекалявам с тази малка шега, но не мога да не си помисля, че практически всеки път, когато виждам привърженици на така наречената „допълваща и алтернативна медицина“ (CAM) или, както е по-известно сега, „интегративна медицина“ да обсъждат епигенетика. Всичко, което трябва да направите, за да видите масови количества погрешно тълкуване на науката за епигенетика, е да въведете думата в полето за „търсене“ на уебсайт като Mercola.com или NaturalNews.com и ще бъдете третирани с голям брой статии рекламиране на най-новите открития в епигенетиката и използването им като „доказателство“ за „ума над материята“ и че можете да „препрограмирате гените си“ https://preglednaprodukta.top/. Всичко звучи много „научно“ и впечатляващо, но дали е вярно?

Да беше толкова лесно!

Може би си спомняте, че миналата година обсъждах една особено глупава статия на Джо Меркола, озаглавена Как вашите мисли могат да причинят или лекуват рак, в която Меркола провъзгласява, че „умът ви може да създава или лекува болести“. Ако сте следвали горещата мода и тенденции в шарлатанството, ще знаете, че шарлатаните са много добри в това да скачат на най-новите научни фуражи и да ги усукват за собствените си цели. Най-лошата част от целия този процес е, че понякога има зрънце истина в основата на това, което казват, но то е толкова напълно облечено в преувеличения и псевдонаука, че е наистина, наистина трудно за всеки без солидна основа в съответната наука да разпознай го.